Zijn je darmen in balans?

Zijn je darmen in balans?

De gezondheid van je darmen bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. Het is daarom erg belangrijk om je darmen gezond te houden. Darmproblemen zoals bijvoorbeeld PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) zijn een belangrijkere reden voor allerlei problemen elders in je lichaam. Het kan iets relatiefs onschuldigs zijn zoals een beetje vermoeidheid, maar het kan ook een stuk erger, denk bijvoorbeeld aan auto-immuunziekten en kanker. Ongezonde darmen zijn dus een reden voor allerlei verschillende soorten problemen en ziektes.

Zijn je darmen in balans?

Wanneer is een darm ongezond?

Ongezonde darmen kun je direct merken aan buikpijn, winderigheid, kramp, diarree en maagzuur. Indirect is het echter ook te ‘voelen’ door allerlei ontstekingen, eczeem, vermoeidheid en zelfs allergieën. Het kan zijn dat je nergens last van lijkt te hebben, maar dat je darmen alsnog ongezond zijn. De kans is dan groot dat je in een later stadium van je leven tegen problemen aanloopt. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat men pas op een latere leeftijd erachter komt dat hij/zij eigenlijk niet tegen gluten kan.

Er zijn allerlei redenen waarom de gezondheid van je darmen niet goed is. Zo kan dit komen door gisten en schimmels, maar ook door parasieten, bacteriën en ontstekingen. Ook als je dus niet door hebt dat je een bepaalde voedselallergie of intolerantie hebt, kun je langzamerhand je darmen beschadigen. Een andere factor die tegenwoordig steeds vaker voorkomt is stress. Langdurig last hebben van stress kan ervoor zorgen dat je darmen minder goed werken. Daarnaast hebben we te maken met toxische stoffen in het milieu, die de boel kunnen verstoren.

Hoe wordt voedsel verteerd?

De processen voor het verteren van voedsel kun je als volgt verdelen:

  • Mechanische processen (denk aan koken en vervolgens het kauwen van voedsel),
  • Enzymatische processen (de eerste echte fase van verteren),
  • Chemische processen (maagzuur is hier een voorbeeld van),
  • Microbiologische processen (de bacteriën in onze darmen).

Verteerprocessen

Het verteren van voedsel begint in je mond. Tijdens het kauwen mengt je speeksel zich met het eten. Dit bevat enzymen die helpen met het afbreken van het voedsel. Vervolgens slik je het door, waarbij het eten in je maag belandt. Je maag heeft van nature maagzuur en andere enzymen om het eten nog verder af te breken. Als je maag niet voldoende zuur aanmaakt, zal je eten niet goed kunnen verteren. Na je maag gepasseerd te hebben, komt het eten in je dunne darm. Ook daar zijn enzymen aanwezig, die het eten nog verder afbreken om de nuttige stoffen eruit te halen. De (goede) bacteriën in je lichaam helpen hier ook bij.

Balans van bacteriën

Door verstoring van het balans van goede bacteriën in de darmen, door bijvoorbeeld antibiotica, stress, parasieten, allergieën en dergelijke, kan je darmproblemen krijgen. Een slechte balans van bacteriën noemen we een dysbiose. Als dit niet tijdig wordt hersteld, kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan.

Hoe herken je darmproblemen?

Darmproblemen kun je merken door bijvoorbeeld een constante opgeblazen gevoel of diarree. Maar het kan ook de reden zijn voor huidproblemen, ontregelde hormonen, stress, vermoeidheid en problemen met je schildklier. Vaak merkt men dat ze meer last hebben na het eten van bepaalde producten. Je kunt er dan voor kiezen om deze producten dan helemaal te schrappen van je boodschappenlijst, maar vaak lost dit de onderliggende oorzaak niet op. 

Waarom blijf ik last hebben van darmproblemen?

Door middel van een ontlastingsonderzoek kan de gezondheid van de darmen onderzocht worden. Zo kunnen we zien of alles in balans is, of dat er factoren zijn die kunnen zorgen voor problemen en ziektes. Het is van groot belang dat de balans wordt hersteld. Alleen op die manier kunnen klachten uiteindelijk verdwijnen.

Darmen onderzocht, en nu?

Heb je je ontlasting laten onderzoeken? Dan kunnen we door middel van de uitslag kijken of de aanwezige bacterien in balans zijn. Daarnaast wordt er gecontroleerd op schimmels, gisten, parasieten en ontstekingen. Ook controleren we de werking van de darmen en immuunsysteem en eventuele schade aan het slijmvlies.

Kunnen mijn darmen herstellen?

Zeker weten! De eerste stap is om een plan te maken hoe we dit gaan doen. Dit bestaat meestal uit meerdere fasen. Het is de bedoeling dat we als eerste de darmen schoonmaken. Zo ontstaat er weer een balans tussen de nodige goede bacteriën. Dit doen we door middel van voeding. De volgende stappen zijn afhankelijk van het resultaat van het ontlastingsonderzoek. 

Onbalans in de darmen

Als je last hebt van chronische stress, dan kunnen we dit hoogstwaarschijnlijk terugzien in je darmflora. Gaat het mentaal slecht met je, dan slaat dit vaak over op je darmen. Die bepalen weer hoe je je fysiek voelt. Als er onbalans in je darmen is, kan dit ervoor zorgen dat het stofje serotonine onvoldoende wordt aangemaakt. Hierdoor kun je last hebben van depressie. Het zorgt er ook voor dat je afweersysteem continue aan het werk is. Dit vergt veel energie, waardoor je je altijd moe voelt.

Zodra het balans hersteld is, kunnen we kijken naar andere factoren. Is er misschien sprake van voedselallergie? Wat doet je lichaam met afval- en gifstoffen? Het is van groot belang dat alle organen goed werken, zodat je lichaam zichzelf reinigt. Daarom krijgen naast de darmen ook je andere organen, zoals de lever, de nodige aandacht. Dit doen we hoofdzakelijk door middel van voeding, met eventuele ondersteuning van supplementen.