Stress

Heb jij last van stress?

Vaak merkt men te laat op dat ze over hun grenzen heen zijn. Langzaam maar zeker begin je je steeds meer te irriteren aan de kleinste dingen. Dan is het eigenlijk al te laat. Je systeem is dan uit balans. Vaak komt dit door een verhoogde druk voor een langere tijd. Stress is niet per definitie slecht, maar het kan gevaarlijk zijn als je er langere tijd last van hebt. 

Langdurige stress put je zowel fysiek als mentaal uit. Hierdoor raak je overspannen. Je lontje wordt korter en je emotionele reacties zijn heftiger. Gaat dit nog langer door, kan het uiteindelijk een burn out worden. Je emoties schakelen dan als het ware uit en je hebt nergens meer zin in.

Stress

Burn out

Voorkomen is beter dan genezen. Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Ben je een perfectionist? Of kan je misschien moeilijk nee zeggen? Misschien werk je in een functie waar je veel druk op je hebt. Dit zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor een burn out. Maar ook als je je niet kunt vinden in die factoren, zou je alsnog een burn out kunnen oplopen. Vaak zie je het niet aankomen omdat het geleidelijk gaat. Je kunt een burn out herkennen aan een uitgeput gevoel. Je hebt nergens kracht voor. Vaak ben je zwaar vermoeid en dit heeft weer verdere gevolgen voor je gezondheid. Cortisol is een belangrijke stof waar je op getest kunt worden, om te kijken of er een tekort aan is.

Voeding

De meeste mensen zijn emotionele eters. Onder stress grijp je sneller naar ‘comfort food’. Een lekkere vette hapz of zelfs alcohol. Als je hieraan toegeeft, gaat dit alleen erger worden. Nog een snack, nog een borrel. Hierdoor ontstaan verslavingen. Het begint allemaal als een fijne afleiding, maar leidt tot overmatig gebruik.

Stress en hormonen

Door langdurige stress raakt je immuunsysteem van slag. De stresshormonen (adrenaline en cortisol) worden dan aangemaakt. Cortisol is slecht voor je immuunsysteem. Daarnaast gaat je concentratie erop achteruit en je geheugen wordt er ook niet beter van. Door teveel cortisol gaan je bijnieren uitgeput raken, waardoor je extreem vermoeid wordt.

Goede leefstijl en voeding

Heb je last van chronische stress of een burn out? Probeer zo veel mogelijk je rust te pakken. Het helpt ook goed om je voedingspatroon te veranderen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en eventuele tekorten aan te vullen met supplementen. Doordat je snel naar ‘comfort food’ grijpt, voel je je even beter, maar op langere termijn heb je vaker grote schommelingen in je bloedsuiker. Dit onbalans zorgt er weer voor dat je je slechter voelt.

Verhoogde behoefte

Belangrijke voedingsstoffen als je last hebt van stress zijn:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Mineralen
  • Aminozuren
  • Omega 3

Door een onderzoek te doen naar je tekorten, kan er een plan gemaakt worden voor je voedingspatroon. Door je tekorten aan te vullen met de juiste voeding en eventueel supplementen, kan je sneller herstellen van een burn out. Door je voeding, levensstijl en mindset aan te passen, kom ook jij weer bovenop je vervelende situatie.